The Battersea Society: Planning Committee submission The Battersea Society website 


Planning Committee Submission


Submission to Wandsworth Borough Council
Added on: 10 September 2019 at 07:59:49

South London Mail Centre, Plot E, 2019/2324

The Battersea Society wishes to object to aspects of this application and to ask that information be provided specifically relating to Block E4 – a discrete affordable rent housing block.


We have noted before our concern at the addition of a drop in 10-storey block in the courtyard to the rear of Blocks E1, 2 and 3 and the added density this brings to the site.  These concerns are heightened by the fact that this block not only affects the outlook of blocks E1, 2 and 3, but provides for those living in Block E4 a constricted outlook with housing on three sides and the busy New Mill Road at the front.  We also object to the number of small units proposed for Blocks E1, 2 and 3.


Affordable Housing:  Block E4.We accept that the affordable housing is tenure blind in relation to design quality, but this is not the case in relation to aspect.  Block E4 faces New Mill Road at the front and sits within the wings of Blocks E1, 2 and 3. Its entrance belies the objective that the affordable rented blocks should be indistinguishable from the market homes (DAS para 5.23 ), with the drawing on page 134 of the DAS suggesting an entry door more  reminiscent of  an entrance to an ill designed 1960s social rented scheme than a high-end twenty-first century city apartment block. 


The block has no direct view of the park and we are concerned that it fails to offer acceptable standards in relation to Average Daylight Factor (ADF). The views of the courtyard provided on pages 60 and 74 of the DAS give an impression of much shaded elevations for this and other parts of Plot E.  The report shown within 2019/2325 is a compilation of all units within the whole of Plot E.  We ask that the applicant be asked to provide an assessment relating to Block E4 alone so that our concerns can be allayed or modifications to the plan requested.  It would also be helpful to have information about single/dual aspect for this block alone.


The ground floor of block E4 is taken up by the refuse collection point for the whole of Plot E, by a cycle store and a UKPN sub-station.  It is, we think, the main entrance to the underground car park.  The New Mill Road frontage will front on to a busy and at times noisy feeder road for the site as opposed to other blocks which will face the linear park.


Unit Mix for Market Housing:  We object to the proposal that 37.9% of the market units are either studio or 1 bed units and that a further 48.3% are 2 bed units.  This will mitigate against the development of this site as a settled community with residents covering a spectrum of family sizes. 


While not specific to this plot, we repeat our call for an integrated traffic and access plan across the whole of this site.  This should also include a review of the steps to be taken to separate cyclists from pedestrians along the linear pathway.


To see full details of this application and other comments, or to make your own views known please click here